header

Jesper Højrup, slagtermester i Fr-værk

Jesper blev født den 14. februar 1942 på Nørrebro i København. Faderen var frisør August Højrup og moderen var smørrebrødsjomfru Helga f. Vindberg. De flyttede i foråret 1943 til Vognmandsgade 5 i Frederiksværk hvor lillebror Knud blev født den 7. maj. Den 19. oktober 1945 åbnede faderen pølsevognen overfor kirken.

Efter at Jesper havde været på sommerferie i 1953 hos hesteslagter Gunnar Henningsen i Horsens, en af faderens brydervenner, blev han måske inspireret til at blive slagter.

Efter at have gået ud af folkeskolens 7. klasse, begynder Jesper først en læreplads som elektriker hos Hartvig Rasmussen i Fr-værk, men skifter hurtigt til en plads som bydreng hos Slagtermester Sv. Erik Larsen. Jesper fortæller at mester siger: Spis noget kød Jesper, kartoflerne skal vi jo købe!.

Den 15. april 1956 lige fyldt 14 år starter han som lærling hos Slagtermester Sv. Erik Larsen på Strandvejen i Frederiksværk. Læretiden er fire år. Den 5. april 1960 består Jesper svendeprøven med karakteren: Antaget med 69 points.

Efter bestået svendeprøve tog han straks på valsen, først 6 mdr. i Kiel og derefter 6 mdr. i Zurich. Jesper kom hjem fordi faderen havde vundet den store gevinst i klasselotteriet på et 1/8 lod og købt slagterforretningen Nørregade 1 lige overfor pølsevognen, og den 1. juni 1961 var Jesper slagtermester og fik dispensation fra Handelsministeriet den 3. oktober 1961 for sin unge alder, 19 år. Her er næringsbrevet (lidt musebidt).

Allerede efter et år blev forretningen forpagtet ud fordi Jesper skulle aftjene sin værnepligt i CF. Efter værnepligten arbejdede Jesper som slagtersvend i forretningen Fabriksudsalget i Roskilde, og da forretningen i Nørregade 1 blev ledig overtog Jesper den igen den 3. juni 1964 sammen med en kollega Poul fra Roskilde og de kaldte den Fabriksudsalget.

Den 1. april 1972 køber Jesper sammen med kæresten Irene et hus på Gormsvej 2 i Kregme.

Efter få år begyndte Poul egen forretning i Hvalsø og Jesper var herefter alene indtil 1973 hvor han solgte forretningen og blev bestyrer af kantinen i Fr-værk hallen. Den 16. januar 1974 fik han næringsbrev som Restauratør og Hotelvært med spiritusbevillingen tilføjet den 25. februar.

Dette arbejde varede til den 1. september 1975 hvorefter Jesper havde forskellige jobs bl.a. som slagter afløser i forskellige afdelinger af FDB, men også som matros eller 1. mand på skipper Møllers coaster. Mor skriver i sin dagbog den 29. december 1975. Jesper ligger på Bornholm med maskinskade, han har sejlet denne måned med skipper Møller.

Efter en ferietur til Sydspanien med kæresten Irene besluttede Jesper at flytte adresse til Fuengirola, det var i sommeren 1977. I begyndelsen levede han af formuen men havde igennem årene forskellige jobs som f.eks. tjener i kæresten Lenes restaurant Den lyserøde panter og i flere år som lokal flyttemand og konsulent hos firmaet Adams.

Interiørbilleder fra Lene og Jespers lejlighed, ca. 1979.

header

Lene og Jespers lejlighed, ca. 1979.

I foråret 1984 flyttede Jesper sammen med Lis Nielsen i Calle Mijas 8, Pueblo Lopez, Fuengirola, Spanien. Billedet herunder viser deres stue med mange af de møbler og billeder som Jesper arvede fra sine forældre kort tid efter fars død i oktober 1985.

header

Lis og Jespers stue i Calle Mijas 8, Fuengirola

Den broderede rokokkostol ved havedøren var Jespers yndlingsplads, her blev der løst mange kryds og tværs'er. På bordet foran ham lå farfars dobbeltkapslede guldur så han kunne holde øje med når det var tid til en byvandring. Klik på billedet for at se det i stort format, eller hold musen over en genstand og opdag hvad det er, og i nogle tilfælde vil et klik frembringe et foto af genstanden på dens oprindelige plads.

Jesper døde i lejligheden fredag den 30. januar 1987 af kræft kun 44 år gammel. Hans nekrolog i bladet Solkysten kan læses her, og Pastor Andreas Kristensens ligprædiken over Jesper kan læses her.


Data:

Født lørdag den 14. februar 1942 i Julius Thomsensgade 22, 1. sal, Nørrebro (Bethlehems sogn), København, som var en fødeklinik. Faderen var da frisør og de boede Nørrebrogade 49D, 4. sal.

Døbt Aksel Højrup søndag den 17. maj 1942 i Helligkors kirke, København. Faddere var frk. Ulla Vindberg, Ørnevej 80, 4., karetmager Viggo Pedersen, Nørrebrogade 49D, 4. forældrene, moderen bar barnet. (Ulla Vindberg er moderens søster). Hans dåbsattest er lidt musebidt, se den her.

Konfirmeret søndag den 7. april 1957 i Vinderød kirke sammen med lillebror Knud. Festen blev holdt på Hotel Solskin i Liseleje.

Ved Kgl. bevilling af 7/2 1956 Journal 373/1956 i Frederiksborg Amt tillægges fornavnet Jesper, fulde navn herefter Aksel Jesper Højrup. Navneforandringen var en fødselsdagsgave fra hans moster Ulla Vindberg.

Død fredag den 30. januar 1987 kl. 05.05 i hans og Lis' lejlighed i Calle Mijas i Fuengirola, Spanien efter længere tids sygdom.

Bisat mandag den 2. februar 1987 fra kapellet i Benalmadena i Spanien af pastor Andreas Kristensen. Urnen blev nedsat i forældrenes gravsted på Vinderød kirkegård den 2. marts 1987 i forbindelse med en mindehøjtidelighed i kirken.


Efterkommere:

Børn

Jesper fik med Susanne Mangaard en søn Peter Mangaard født 1976 i Frederiksværk. Peter blev i maj 2011 gift med Pouline.

Børnebørn

Peter og Pouline fik i august 2012 datteren Benedicte, i februar 2015 datteren Helene og i november 2017 sønnen Aksel.