header

Mødet med Jurij Gagarin og hans fru Valentina

Ovenstående billede viser overskriften på forsiden af Aalborg Stiftstidende onsdag den 12. april 1961. Bemærk at ordet kosmonaut endnu ikke er indgået i det danske sprog. Klik på billedet og læs artiklen.

I 1962 som nybagt student var jeg heldig at møde det første menneske der havde været i rummet og kommet levende ned igen nemlig den Russiske kosmonaut Jurij Gagarin som var på besøg i København sammen med sin hustru Valentina.

Denne historie fortæller om dette møde og baggrunden for det.


Sputnik programmet

Sputnik 1, modelfoto

Jeg (Knud Højrup) har så længe jeg kan huske været interesseret i teknik, teknologi og astronomi, så da Sovjetunionen den 4. oktober 1957 havde sendt verdens første sattelit i kredsløb om jorden vakte det naturligvis nysgerrigheden hos mig der lige var blevet konfirmeret i april måned og altså 14 år gammel.

Sputnik som den blev kaldt fløj ret lavt så selvom den kun var 58 cm i diameter kunne man nemt se den når den passerede hen over en stjerneklar himmel, det var ligesom at se en stor stjerne bevæge sig over himlen samtidigt med at den ligesom blinkede ned til dig. Jeg nåede at se den mange gange igennem de knap tre måneder der gik inden den styrtede ned og brændte op i atmosfæren den 4. januar 1958.

Sputnik 1 som den blev omdøbt til da der kom flere efterfølgere havde en lille radiosender som udsendte regelmæssige blip-blip lyde der nemt kunne opfanges af radioamatører. Jeg hørte lyden via direkte radioudsendelser fra observatoriet i Brorfelde, det var dybt fascinerende for en teknologiinteresseret ung mand.

I de efterfølgende to år sendte Sovjetunionen flere sattelitter op, Sputnik 2 med hunden Laika, Sputnik 3 der skulle undersøge Van Allen bæltet. Herefter gik man over til Vostok programmet med formål at sende mennesker ud i rummet. Men det kendte vi ikke noget til dengang, Sovjetunionen var mildt sagt meget tilbageholdende med at informere om deres planer og specielt hvis planerne omhandlede sikkerhedsmæssige aspekter.


Vostok programmet

Vostok rumskibet, modelfoto

Modelfoto af Vostok rumfartøjet

Vostok var den del af det sovjetiske rumprogram, der for første gang sendte et menneske i kredsløb om Jorden. Selve rumfartøjet var en videreudvikling af zenit spionsatellitten, og raketten var en modificeret udgave af et eksisterende interkontinentalt ballistisk missil. Helt op til offentliggørelsen af projektets navn var Vostok et hemmeligt ord.

Jurij Gagarin blev sendt op med Vostok 1 den 12. april 1961 og blev dermed det første menneske i rummet.


Kosmonauten Gagarin


Jurij Gagarin og Valentina med Khrusjtjov

Gagarin og hans hustru Valentina på køretur med Khrusjtjov i Moskva

Her er link til Wikipedias beskrivelse af Kosmonauten Jurij Gagarin.


Mødet den 6. september 1962 i Studenterforeningens hus

Aalborg Stiftstidendes artikel torsdag den 6. september 1962 om Gagarins besøg i Danmark. Artiklen slutter med følgende afsnit om dagens aktiviteter:

En travl dag
Under det fem dages lange ophold i Danmark, det tiende land, Jurij Gagarin besøger siden sin rumfærd, har han et ret krævende program. I dag var han således oppe kl. 7 for kort efter at køre til Burmeister og Wain. Kort før middag var der audiens hos kongen. I eftermiddag er der modtagelse på Københavns Rådhus og i aften besøges studenterforeningen, hvor der er rusfest.

Studenterforeningen er en gammel agtværdig og dengang økonomisk velfunderet forening, som i 1909 fik bygget det fornemme hus på hjørnet af H. C. Andersens Boulevard og Studiestræde.

Det var i denne bygning med adressen H. C. Andersens Boulevard nr. 6 at foreningen havde inviteret til rusfesten, en årligt tilbagevendende begivenhed hvor man optager nye medlemmer blandt de nye studerende ved Universitetet. Det var dem som Gagarin var inviteret til at holde tale for.

Som alle russer (navnet på nye studerende ved universitetet) var jeg også inviteret men mente ikke at mine begrænsede midler kunne række til et medlemskab af studenterforeningen, så jeg ville ikke med til rusfesten inde i huset, og heldigvis for det skulle det vise sig.

Vi var nogle få nye studerende udenfor Studenterforeningens hus som gerne ville høre hvad der skete på scenen i bygningens festsal og blev enige om at gå ind gennem sidedøren i husets nordlige hjørne ud mod H. C. Andersens Boulevard. Derfra gik vi op på til en trappeafsats hvor der var en dobbeltdør ind til festsalen. Herfra kunne vi tydeligt høre hvad der skete inde i salen.

Da talerne var overstået og rusfesten skulle til at begynde hørte vi udenlandsk snak nede fra gangen under det sted hvor vi stod. Det viste sig at være Gagarin og fruen med et lille følge på tre personer, som var på vej ud af bygningen, sandsynligvis på vej tilbage til hotellet. I samme øjeblik jeg opdagede hvem det var, begyndte jeg i min begejstring at klappe og mine medstuderende klappede med.

Så skete der det uventede at selskabet nedenunder stoppede op og klappede tilbage. Det benyttede jeg mig af og skyndte mig ned af trappen for at få deres autografer. Det eneste stykke papir jeg havde tilgængeligt var det nyerhvervede studiekort som ægteparret Gagarin så smilende skrev deres autografer i.

Se det var et rigtigt eventyr fra H. C. Andersens Boulevard.

Jurij Gagarin og Valentina Gagarinas autografer

Jurij og Valentina Gagarin's autografer i Knud Højrups studiekort.