header

August Højrup, frisør, bryder og pølsemand

Billedet herover er et udsnit af et maleri som far og mor bestilte hos en lokal kunstner James Gordon Ogilvie (1901-1972). Det forestiller fars pølsevogn (den tredie) til venstre, solbeskinnet Strandgade midt i billedet og til højre Christian Schmidts store ejendom med Jespers slagterforretning og Jens Holtegaards tøjforretning på hjørnet. Klik på det og se hele maleriet.

Han blev døbt Christian August Hansen Højerup men var hele livet ked af sit lange navn og kaldte sig altid Aug. Højrup hvilket han også brugte som sin signatur. Derfor vil denne betegnelse blive anvendt i dette skriv. Denne aversion over et langt navn er sandsynligvis også årsag til at hans sønner Jesper og jeg kun blev døbt med et fornavn og et efternavn.

Persondata for Aug. kan ses samlet nederst på denne side. Læs historien om Højrups Pølsevogn i Frederiksværk og om Aug.'s karriere indenfor brydesporten her.

Aug.'s levnedsbeskrivelse herunder er under udarbejdelse. Man har også mulighed for at læse hvad Hans Blomhøj i Frederiksværk har skrevet om Pølsemanden.


Levnedsbeskrivelse for Aug. Højrup

Barndom

Aug. fødes fredag den 18. september 1918 på Riis kro i landsbyen Riis i Givskud sogn i Vejle amt, hans forældre Carl Højerup og Johanne født Ottosen er på det tidspunkt gæstgivere på kroen.

Måske har han været et svageligt barn for allerede 14 dage gammel søndag den 6. oktober 1918 døbes han i hjemmet (Riis kro) Christian August Hansen Højerup. Han fremstilles i Givskud kirke den 29. december 1918 og fadderne er Boelsmand af Snejbjerg Johan August Ottosen og hustru Kristine som bærer barnet (hans morfar og mormor). Syerske Karoline Ottosen, Typograf Alfred Petersen, begge af København (Moderens søster og hendes forlovede).

Der er fire søskende i hjemmet de tre ældste er fra faderens første ægteskab nemlig Hans (12 år), Didde (10 år) og Carla (5 år) og en helbror Fridolph (1 1/2 år).

Atten måneder senere den 11. april 1920 blev lillesøsteren Ketty født også på Riis kro men 3 uger efter flyttede familien til Endrup i nærheden af Esbjerg hvor forældrene skulle have haft en osteforretning.

De flyttede ret hurtigt videre til Holsted Stationsby hvor Ketty blev døbt i hjemmet den 3. februar 1921. Hun døde kun to dage senere og blev begravet den 9. februar 1921 på Holsted kirkegård. Aug. Højrup fortæller: Forældrene havde en ostebutik i Endrupholm da Ketty blev døbt. Hun døde af galopperende lungebetændelse og er begravet i Holsted hvor forældrene havde en lille slagterforretning. Faderen kørte rundt med varer i en hestevogn, og Ketty skulle være blevet syg på sådan en tur.

Få måneder senere var de flyttet til Engesvang imellem Silkeborg og Ikast hvor Aug.'s forældre skulle have bestyret marketenderiet på Moselund Tørvefabrik.

Da Asta blev født i august 1923 boede de i Vester Vedsted ved Hviding og da yngste søster Irma blev født i april 1925 boede de i landsbyen Galsted. Deres far Carl arbejdede ved Højspændingen for efter at Danmark fik Nordslesvig tilbage den 15. juni 1920 skulle det genvundne land elektrificeres hurtigst muligt.

Fra juni 1925 til 1928 boede familien i Tved landsby sydøst for Kolding. Det var i et lille stråtækt bindingsværks hus med udsigt over Kolding fjord. Da Aug. og jeg (Knud H.) besøgte huset i 1984 hed vejen Gl. Tved og huset hed Skippers Hus og havde nr. 8. I dag er huset nedrevet og der er opført en fin funkis villa på grunden med udsigt over Kolding fjord.

Medens de boede i Tved havde Aug.'s mor om sommeren en salgsbod med sodavand etc. ved den nærliggende strand, se foto af Aug. boden og hans mor.

Aug. er sandsynligvis begyndt sin skolegang efter de var flyttet til Tved, der er et herligt foto af ham i en skoleklasse, han sidder nr. 2 fra højre i 2. række og det veludstyrede klasselokale indikerer at det må være Kolding skole.

Før den 5. november 1929 købte forældrene en grund i Brændkjærhøj i Kolding. Det var en haveforening så i realiteten var grunden nok lejet. Den kostede dem 2 kr. om måneden hvilket var mange penge for dem. Carls bror-sønner Viggo og Rikard, der var murere, hjalp med at bygge et hus på grunden, det havde kun 1/2 stens mure og taget var lavet af tilfældige træstykker, så det må have været koldt at bo i om vinteren.

Far har fortalt to historier fra sin barndom som har brændt sig fast i min hukommelse. Den første er at han på et tidspunkt blev sat til at arbejde som vogterdreng hvor han fulgte dyrene, får eller køer, rundt i landskabet og at han da ofte var så sulten at han med slangebøsse måtte skyde småfugle som han stegte på bål for at få noget at spise.

Den anden historie handlede om at faderen Carl der ofte var arbejdsløs blev tvunget i arbejde for at kunne få sin understøttelse. Arbejdet bestod bl.a. i at hugge kampesten til skærver som skulle bruges som vejbygningsmateriale. De to hjemmeværende sønner Fridolph og Aug. blev så sat til udføre dette hårde arbejde for faderen.

Jeg har også et minde om at far har fortalt at familien havde arbejdet i et omrejsende tivoli eller gøgl da han var barn, men jeg kan ikke huske nærmere om dette og har ikke kunnet finde data om det.

Aug. blev konfirmeret den 2. oktober 1932 i Kristkirken i Kolding, de bor sandsynligvis stadig i haveforeningen Brændkjærhøj. Hans fader angives at være handelsrejsende.

Som det kan ses af ovenstående beretning er Aug. flyttet meget rundt med familien. Herunder ses en oversigt over de steder hvor familien boede under hans barndom:

KildeDatoStedAdresseAug. alder
1. Aug. født1918 09-18 Riis kro, Vejlevej 1527323 Give 0 år
2. Ostebutik1920 05-01Endrupholm6740 Bramming 1 1/2 år
3. Ketty døbt1921 02-03Holsted Stationsby6670 Holsted 2 år 3 mdr.
4. Hans konf.1921 10-02Moselund Tørvefabr.7442 Engesvang 3 år
5. Asta født1923 08-02Vester Vedsted6760 Ribe 4 år 10 mdr.
6. Irma født1925 04-11Galsted6541 Bevtoft 6 år 7 mdr.
7. Carla konf.1925 10-04 Tved, Gl. Tved 86000 Kolding 7 år
8. Folketælling1930 11-05Brændkjærhøj H/F6000 Kolding 12 år 1 md.

Klik her for at se et kort over stederne. På kortet er stederne nummereret som herover.

Ungdom

Der arbejdes på sagen.

Voksenliv

Der arbejdes på sagen.

Det som har præget Aug.'s voksenliv allermest er nok hans karriere indenfor Dansk brydesport. Han var et kendt navn både i Danmark og de øvrige nordiske lande. Det kan man læse meget mere om her.

Hans aktiviteter indenfor brydningen er sandsynligvis også medvirkende årsag til at Aug. blev Frederiksværks første pølsemand. Det kan man læse meget mere om her.


Persondata for Aug. Højrup

Født fredag den 27. september 1918 i Riis Kro, Givskud, faderen angives at være gæstgiver. Cpr-nr.: 270918-0501

Døbt "Christian August Hansen Højerup" søndag den 6. oktober 1918 i hjemmet, Riis kro og fremstillet i Givskud kirke den 29. december 1918. Faddere var Boelsmand af Snejbjerg Johan August Ottosen og hustru Kristine som bærer barnet (moderens forældre). Syerske Karoline Ottosen, Typograf Alfred Petersen, begge af København (Moderens søster og hendes forlovede).

Konfirmeret søndag den 2. oktober 1932 i Kristkirken i Kolding, faderen var da Handelsrejsende.

Gift onsdag den 5. november 1941 på Københavns Rådhus med ekspeditrice Helga Vindberg. Brudens fader Knud Vindberg var med.

Død mandag den 23. september 1985 ved et færdselsuheld vest for landsbyen Freerslev på vej fra Frederikssund sygehus til Hillerød sygehus med varer.

Bisat tirsdag den 1. oktober 1985 fra Vinderød kirke. Urnen blev nedsat i hans kone Helgas gravsted.

Børn:

1. Aksel JESPER Højrup født den 14. februar 1942 på Nørrebro i København.

2. Knud Højrup født den 7. maj 1943 i Vognmandsgade 5, Frederiksværk